Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl 1 milyon 182 bin 491 trafik kazası meydana geldi. Meydana gelen bu kazaların 185 bin 128’i ölüm ve yaralanmayla sonuçlandı. 997 bin 363’ü ise maddi hasarlı kazaları oluşturmaktadır. Yani meydana gelen kazaların neredeyse yüzde 85’i maddi hasara yol açacak cinstendi. Kazaların yüzde 75’i de yerleşim yeri içinde gerçekleşti.
Meydana gelen trafik kazası sonrasında hem de kendi aracımızı hem de karşı aracı, yandan, önden, arkadan ve her iki çarpışan aracı genel olarak fotoğraflamalıyız. Sadece kendi aracınızın fotoğrafını çekerseniz hasarı belgelemiş olursunuz ama olayın nasıl olduğunu da anlamamız için mümkün olduğunca tüm detaylar fotoğraflanmalı.
Olay yerinde dur levhası, dönülmez işareti gibi uyarılar varsa onlar da fotoğraflanmalı. Hangi yolda hangi aracın geçiş üstünlüğü olduğuna dair trafikte bir hiyerarşi var. Caddenin sokağa üstünlüğü var. Bulvarın da caddeye üstünlüğü var. O nedenle olayın meydana geldiği yolun da fotoğrafı çekilirse çok iyi olur. Eğer bu yoksa adres belirtilmeli. Fotoğraflama işinin ardından araçlar olay yerinden kaldırılmalı ki trafik güvenliği tekrar tesis edilebilsin.
Meydana gelen kazadan sonra her iki sürücü de tutanak tutmalı. Tutanak, en az 2 kişinin karıştığı kazalarda tutulabilir ve tek taraflı kazaları kapsamaz. Kaza tespit tutanağı, kusurun kimde olduğunun tespiti için yeterli bir evrak değildir. Burada sadece kazanın oluş şekli hakkında karşılıklı anlaşma sağlanarak durum tespiti için bilgi verilir. Sonrasında tutanak, eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulur.
Maddi hasarlı trafik kazası olaylarında sürücülerin çekeceği fotoğraflar kusurun kimde olduğunu bulabilmek adına önemlidir. Araçlar, yerinden oynatılmadan plakaları görünecek şekilde görüntülenmelidir. Hem aracın hem de kaza yapılan yerin fotoğraflarının doğru açılardan çekilmesi kusurun kimde olduğunu bulabilmek adına oldukça önemlidir. Ayrıca kazaya karışan tarafların tamamının imzası tutanak üzerinde olmalıdır. Aksi takdirde tutanak geçerli sayılmaz. Kaza tespit tutanağı 2 nüshadır ve ikiden fazla aracın karıştığı kazalarda birden fazla form doldurulabilir veya düzenlenen tutanak fotokopi yoluyla çoğaltılabilir.
Kaza Sonrası Sigorta Ödemesi Nasıl Yapılır?
Kazadan sonra sürücüler doldurdukları bu tutanağı poliçelerini yaptırmış oldukları sigorta şirketlerine iletmektedir. Sigortalıdan gelen tutanaklar ve görseller dosya açıldıktan sonra Trafik sigortaları Bilgi Merkezi’ne gönderilir. Sigorta şirketi 1 günde dosyayı açmak ve Trafik sigortaları Bilgi Merkezi’ne iletmekle yükümlüdür. Trafik sigortaları Bilgi Merkezi, 3 iş günü içerisinde evrakları inceleyip sonuçlandırır ve sigorta şirketine kusur oranını bildirir. Eğer sigorta şirketinden veya taraflardan birinden karara itiraz gelmezse belirlenen oranlar doğrultusunda tazminat ödemeleri yapılır.
Sonuçlanan kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar için yasal süre 5 gündür. Sigortalılar, bu süreçte sigorta şirketlerine itirazda bulunabilirler. Karara itiraz edilmesi durumunda konu Trafik sigortaları Bilgi Merkezi’nin bünyesinde bulunan ve 3 kişiden oluşan Kaza Tespit Komisyonu’na veya bir diğer adıyla Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na iletilir ve buradan çıkan karar kesin kabul edilir. Bu komisyondan çıkan karar doğrultusunda da hasar (tazminat) ödemeleri gerçekleşir. Tazminat ödemelerinin yasal süresi 8 iş günüdür ve bu süre içerisinde ödenmesi beklenir.
DAHA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ.