Grafoloji, el yazısı aracılığı ile yapılan karakter analiz yöntemidir. Bu yöntem kesin bir ölçüt vermez, ancak genel olarak bir yorum yapılabilmektedir. Grafoloji ya da Türkçe ismi ile yazıbilimi hangi sorulara yanıt verir? Grafoloji günümüzde ağırlıklı olarak adli tıp da kullanılmaktadır. Bunun haricinde sadece kriminal incelemede kullanılmayıp, hastalık tedavilerinde, mesleki yönlendirmede, Askeri personel seçiminde ve kimi şirketler de insan kaynaklarında personel seçiminde kullanmaktadır.

Grafoloji, sağlık sorunlarının ciddi hale gelmelerinden önce tespit edilmesinde kullanılabilecek faydalı bir araç olmanın yanı sıra bireylerde stresin teşhis edilmesinde de büyük katkı sağlamaktadır. Bu sayede kişilerin karakterleriyle ilgili olarak hem kendimizi hem de diğer kişileri daha iyi anlamamıza olanak tanıyacak şekilde son derece değerli içgörürler edinilebilmektedir.

Grafolojinin terapistlere gizli kalmış sorunların tespit edilmesinde yardımcı olabileceğine ve böylece bir kişinin terapiye vereceği yanıtın doğru şekilde değerlendirilebileceğine ilişkin kanıtlar gittikçe kuvvetlenmektedir. İpuçları bir araya geldikçe tıpkı devasa bir yapbozu tamamlıyormuşçasına yazı sahibinin karakteri, sağlık durumu ve duygusal durumuyla ilgili karmaşık bir yapı oluşacaktır. Bunun ardından terapi, bireyin ihtiyaçlarına uygun hale getirilebilir.

Bir kişinin karakterini, yazdığı birkaç satır ya da sahifeye bakarak anlamak ve bu hususta hüküm vermek, özellikle bilim zihniyetini taşıyanlar için, ilkelden şüphe ile karşılanması gereken bir teşebbüs sayılmaktadır. Çünkü yazı ile yazıyı yazanın şahsiyeti arasında sıkı bir bağın mevcudiyeti yekten anlaşılmaz. Bununla beraber herkesçe bilinen bazı hususlar vardır ki bunlar sayesinde, aradaki bu bağlantı üzerinde durmanın lüzum ve faydasını ortaya çıkarır.

Grafoloji, bugün el yazısına bakarak, yazan kişinin karakterini çözümlemeyi amaçlayan, bilimselliğini kanıtlamış bir yöntemdir. Grafoloji aracılığıyla pek çok kişi gerçek yeteneğinin olduğu iş alanına yönelmiş, pek çok psişik hastalığın teşhisi grafolojiyle destek görmüş, birçok uygunsuz evlenme önlenmiş, pek çok işveren gereksindiği isçileri en yüksek verimi sağlayabileceği kişilerden seçme imkânını bulabilmiştir.

Grafolojinin hukuk alanında kullanılışı, istemli davranışın yazı üzerindeki etkisine bir dereceye kadar ışık tutmuştur. Kanunlarımıza göre bilirkişi tayin etme zorunluluğu yoktur. Ancak hâkim özel bilgi gerektiren durumlarda bilirkişi tayin etme hakkına sahiptir. Bilirkişi, bir ispat sorununun çözümünde uzmanlığından yararlanılan mahkemeye yardımcı olan kişidir. Grafoloji, mahkemelerde el yazısının ve dokümanların kendisine ait olduğu iddia edilen kişiye ait olup olmadığına karar vermek için kullanılmaktadır.

DAHA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ. 

Diğer Makaleler