Senet, kişiler veya kurumlar arasında gerçekleşen ve hem mali hem de hukuki yaptırımı olan bir tür kıymetli evrak olarak bilinmektedir. Bir tarafa hak tanırken bir tarafa borç yükümlülüğü tanımaktadır. Senet doldurulurken nelere dikkat edilmeli, bunların aşağıdaki örnek resimde de görüldüğü gibi senedin ilgili bölümlerini numaralandırarak açıklayalım.
Senet Nasıl Doldurulur?
Senet, kişiler veya kurumlar arasında gerçekleşen ve hem mali hem de hukuki yaptırımı olan bir tür kıymetli evrak olarak bilinmektedir. Bir tarafa hak tanırken bir tarafa borç yükümlülüğü tanımaktadır. Senet doldurulurken nelere dikkat edilmeli, bunların aşağıdaki örnek resimde de görüldüğü gibi senedin ilgili bölümlerini numaralandırarak açıklayalım.
Senet ödeme günü: Vade olarak da bilinen son ödeme günü, senetteki yükümlülüğün gerçekleştirileceği son gündür. Ödeme tarihi boş olan senetlerle karşılaşmak mümkündür. Bu gibi durumlarda tarih olarak senedin ibraz edildiği tarih geçerli kabul edilir.
Senet tutarı: Borçlunun ödemesi gereken tutardır. Senedin ödemem miktarını gösteren bölümdür.
Ödeme gününün yazıyla yazılması: Senet tarihinde karışıklığı ve sorunları önlemek için mutlaka doldurulması gereken alandır. Ödeme günü olarak yazılan tarih ile karışması halinde yazı ile yazılan tarih geçerli kabul edilmektedir.
Hamil: Senette alacaklı olanın yazıldığı bölümdür.
Senet tutarının yazı ile yazılması: Üstte iki numaralı açıklamada olduğu gibi amaç sapmaları önlemektir. Yazı ile senet tutarının yazılması gerekir.
Malen / Naklen: Senedin ne amaçla düzenlendiğini gösteren alandır. Senet para karşılığı mı yoksa mal karşılığında mı düzenlendi, bu gibi durumları belirtmek amacıyla doldurulan alandır. Buraya nakit para ihtiyacı için düzenleme yapıldıysa naklen yazılır. Mal ya da hizmet satın aldıysanız onun karşılığıysa malen yazılmalıdır. İsteğe bağlı olarak boş bırakabilirsiniz. Ama yazmanız ispat anlamı taşıyan bir evrak olduğu için daha doğru olacaktır.
Borçlu: Borcu ödemekle yükümlü kişinin adı ve soyadı yazılır.
Düzenleme Yeri ve Tarihi: Doldurulması önemli olan kısımlardan biridir. Eğer yer olarak adres beyan etmezseniz, borçlunun adresi geçerli sayılmaktadır. Eğer borçlu adresinde düzenleme yeri bulunmuyorsa senet niteliğini kaybeder.
İmza: Senedin geçerli olabilmesi için imza alanında mutlaka borçlunun imzası olmalıdır. Genelde iki imza atma zorunlu gibi görünse de tek imza yeterli olacaktır. Resmi kuruluşlarda atılan çift imza nedeniyle şirket yetkilisine sorumluluk doğabilir.
Senedin Ödenmemesi Durumunda Ne Yapılmalı?
Senet ile borçlu duruma düşen kişinin üzerine herhangi bir mal varlığı yok ise, siz bu kişiye bir yasal yaptırım maalesef yapamıyorsunuz. Ama eğer, bu kişi daha önce bu tarz işleri kullanarak dolandırıcılık amaçla işlem yapmışsa o zaman kendisine dolandırıcılık suçu için dava açabilirsiniz. Üzerine mal varlığı olmayan kişiden, maalesef herhangi bir şeyi almanız söz konusu olmayacak. O yüzden bunun bilinci ile işlem yapmanızda fayda var.
Senet Ödenemzse Hapiscezası Verilir Mi?
Kanunlarda bu tarz işlemlerden dolayı verilecek hapis cezası yoktur. Ama eğer, bu kişi daha önce bu tarz işleri kullanarak dolandırıcılık amaçla işlem yapmışsa o zaman kendisine dolandırıcılık suçu için dava açabilirsiniz.
Senedin Protesto Edilmesi Nedir?
Senetlerde, borçlanma söz konusudur. Bu borçlarda belli bir vade içerir. İşte bu vade tarihinin dolması ile beraber üçüncü iş günü mesai sonuna kadar ödenmeyen senetlere protesto işlemi yapılabilir. Noter aracılığı ile ödemenin yapılmadığı, borcun ödenmesinin yapılması için hukuki işlemlerin başlatılacağını gösteren işleme senet protestosu denir.
Senet Nasıl Tahsil Edilir?
Senet tahsili, iki şekilde yapılır. Elden veya bankaya verildiyse banka tarafından tahsil edilir. Bu durumda siz banka gözünde “Lehtar” oluyorsunuz. Senet üzerinde ki vade süresinde tahsili elden yapabilir. Banka senet tahsili yapacak ise vade üzerinden geçen iki gün içinde tahsil yapılabilir. Banka zaten borçluya ihbarname çeker ve borcu ödemesi ister. Borçlu bankaya gidip, senet üzerinde ki borcu ödeyebilir. Am elden alacaksak! Zorunlu olduğumuz bir şey var. Alacaklı taraf, borçluya gidip senedin vade süresinin dolduğunu bizzat bildirmesi gerekir. Ödemeyi yapmasını ister.
Ödenmeyen Senet Nasıl Tahsil Edilir?
İlk yapılması gereken, bankaları aracı yapmaktır. Bankalar bu durumda, borçluya bir protesto çeker. Yapacağınız işlem size, hukuki yolların açılmasını sağlar. Birde bankalar bu tür işlemler sonunda, borçluyu kara listeye alır. Kara listeye alınan şahıs, bankalardan işlem yapamaz. Kara listeye girmek istemeyen borçludan paranızı daha rahat alabilirsiniz. Eğer hala ödeme yok ise artık icra takibi başlatılır. Eğer alınacak bir mal varlığı var ise klasik haciz yolu ile senet tahsil edilir.
DAHA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ.