İmza Kriminal İnceleme Nasıl Yapılır?

  1. Anasayfa
  2. Blog
  3. İmza Kriminal İnceleme Nasıl Yapılır?

İmza bir kişinin herhangi bir işi, belgeyi onayladığı anlamına gelen kendine özgü işarettir. İmza genelde kişinin kendi ismini çeşitli kombinasyonlar ile deneyerek bulduğu bir işaretleme şeklidir. Her seferinde aynı şekilde kullanılmalıdır. İmzanın önemi ve değeri çok büyüktür. İmza kişiye ait yükümlülük ve sözünün garantisi demektir. İmzanın sözlük anlamı ‘ Altına yazıldığı metnin onandığına ya da benimsendiğine işaret sayılan, bir kimsenin kendi eliyle ve her vakit aynı biçimde yazageldiği adı’ şeklindedir. Atılan imzanın kişiye ait olup olmadığını grafolojik incelemeler ortaya çıkarmaktadır. Peki, imza kriminal inceleme nasıl yapılır?

İmzanın ne şekilde atılması gerektiğine dair kesin olarak hukukta bir tanım mevcut değildir. Ancak kanunda ‘Söyleyişte, yazışta, imza ‘da özad önde soyadı sonda kullanılır’ ve ‘İmza üzerine borç alan kimsenin el yazısı olması lazımdır’ şeklinde mevcuttur. Yani imza el yazısı olmalıdır ve imza kişiye büyük sorumluluklar yüklemektedir. İmza yazı şeklinde atılmalı ve resmi olarak kişiyi temsil ettiği için ve imzayı atan kişiye ait onaylama olduğu için değişiklik göstermemeli, her seferinde aynı şekilde atılmalıdır. Karakteristik ve kişisel olmalıdır. Zaman içerisinde imzada değişimler olabilmektedir. İmzaların kişilere ait olduğunu kriminal imza incelemesi sonucunda belirlenmektedir. İmza kriminal inceleme nasıl yapılır sorusu akıllara gelmekteyiz. Kişinin yaşı ve kültür düzeyi arttıkça imzada ufak değişimler meydana gelebilir ancak köklü değişimler meydana getirmemelidir.

Bir kişinin herhangi bir belgede imzası araştırılacakken o zamana yakın atılan imzalar bulunmalı ve karşılaştırma o örnekler ile yapılmalıdır. Daha net ve sağlıklı sonuçlar için bu şekilde inceleme yapılması gerekmektedir. Dünyada da isim ya da soy isimden sadece biri atılsa geçerli kabul edilmektedir. Okuryazar oranıyla ilgili olarak ülkemizde hem isim hem soy isim barındırmayan basit imzalar mevcuttur. Bu imzalarda imza sahteciliğine son derece açık bir kapıdır. Ülkemizde imza sahteciliği en çok yapılan sahteciliklerden biridir. İmza belli normlara bağlı olarak kurallaştırılmamış. Bu nedenle imzalar basit değil biraz daha kişisel olarak oluşturulmalıdır. İmza sahteciliği olduğu düşünülüyorsa bu belgeler incelemeye verilmektedir.

İmza Kriminal İncelemesi Hakkında

İmzanın kişiye yüklemiş olduğu sorumluluktan dolayı borç, taahhüt, altına giren kişilerin bu sorumluluğun altına gerçekten girip girmediğini araştırır. İmzaların kime ait olduğunun tespit edilememesi kişileri çok büyük sorumluluklarla baş başa bırakmaktadır. Uzmanlar tarafından imza incelemesi yapılırken ikileme düşülmektedir. Bunun temel nedeni imzanın atılması için belirli kurallar ve sınırlar olmamasıdır. Eğer imza atılmasına yönelik belirli kurallar olursa belirli bir standart yakalanabilir ve uzmanların ayırt etmesi çok daha kolay olur. Örnek imza sayısı fazla olduğu takdirde karşılaştırma işlemi daha kolay olacaktır. İmzanın atıldığı aletler o an ki ruhsal hali ve atıldığı dönem değerlendirilmelidir. Bu etmenler imzanın şekline etki edeceği için incelenebildiği kadar detay araştırılmalıdır.

İmza kriminal inceleme nasıl yapılır sorusuna bir çok farklı yöntem dahil olmaktadır. Kişinin o döneme ait imzası da değerlendirilmelidir. İmzalar optik alet ve cihazlar kullanılarak incelenmektedir. Öncelikle incelenecek imzanın fotokopi olup olmadığına bakılmaktadır ve bu aşama çok kolay olarak anlaşılmaktadır. İmza atıldığı iddia edilen kişinin başka atılan imzası ile diğer imza kıyaslanır. İmza iddia edilen kişiye ait çıkarsa bilgisi dahilinde imza atılıp atılmaması önemli olan husus haline gelmektedir. İmzanın hile yoluyla mı bilgisi dahilinde mi atıldığı belirlenmek için çalışılır. Eğer imzayı atan kişi belirliyse onun üzerinden çalışma yürütülür ancak belirli değil ise seçenekler arasında tek tek inceleme yapılmaktadır. Grafolojik ve grafometrik yöntemlerle imzaların ait olduğu şahıslar incelenerek bulunmaktadır.

DAHA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN BİZİ ARAYABİLİRSİNİZ. 

Diğer Makaleler